Няма реформа, няма подкрепа. Така от АИКБ обобщиха позицията на работодателските

...
Няма реформа, няма подкрепа. Така от АИКБ обобщиха позицията на работодателските
Коментари Харесай

Новите правила за ТЕЛК се спънаха и в тристранката

Няма промяна, няма поддръжка. Така от АИКБ обобщиха позицията на работодателските организации по време на съвещанието на тристранния съвет и обсъжданите промени на Наредбата за здравна експертиза. Предложените от министър Ананиев текстове отпратиха обществените сътрудници в двете крайности - от гледище за пълно затягане на разпоредбите до още по-широк достъп, при която уврежданията се пресмятат въз основа на най-тежкото заболяване и на всички съпътстващи с над 50%. За последното упорстват от КТ " Подкрепа ". От КНСБ подкрепиха предложените промени, но под изискване, че държавното управление единствено ще понесе отговорността за решението си. От синдиката настояват да получат анализите на резултатите от действието на последния подзаконов акт, с цел да стане ясно какъв брой хора с увреждания са подобрили здравния си статус в резултат на получената от страната обществена и здравна поддръжка. Единствено от КРИБ утвърдиха оферти нов ред като баланс на двете крайности в оценката на уврежданията - до 3 август 2018 г. и по-късно.

Наредбата беше изменена през м.г. и провокира неодобрение и митинги, защото понижава процентите на редица заболели и ги лишава от обществени придобивки. Според нея съпътстващите болести на даден човек носеха 20% единствено в случай че водещата му диагноза води до над 80% неработоспособност, а съпътстващите са оценени с над 50%. Анализ на Национален осигурителен институт сподели, че новите инвалидни пенсии са намалели с една трета в края на м.г., когато действително заработиха новите правила. Първоначално от Министерство на здравеопазването оповестиха, че новата разпоредба работи добре, само че по-късно признаха, че има незаслужено ощетени хора и предложиха обсъжданите сега корекции. Те плануват при минимум две болести, които носят 50 и над 50% неработоспособност, оценката да се дефинира по най-високия % плюс 20% за останалите болести.

Опасенията на работодателски организации са, че с следващата промяна лицата с трайни увреждания ще се усилят като брой, както и разходите на пенсионно-осигурителната система и общественото подкрепяне. Това от своя страна ще утежни още повече острия недостиг на работна ръка в страната, защото хората с увреждания ще са демотивирани за работа. Бизнесът още веднъж сложи настояванията си за радикална смяна на системата и оценяване на функционалността по Международна подредба на функционалността, уврежданията и здравето - ICF на Световната здравна организация под претекст, че ТЕЛК-овете са компрометирана конструкция, а светът от дълго време е разкрил по-добрия модел.

Националният съвет на хората с увреждания също не е склонен с последните препоръчани промени на Министерство на здравеопазването. Според тях наредбата има потребност от още по-сериозни промени в посока повече проценти за съпътстващи болести. Те както и " КТ Подкрепа " упорстват хората, изгубили % неработоспособност, да имат право на преосвидетелстване. Това съгласно здравния министър Ананиев може да стане, след като се преразгледат заболяванията и съответстващите им проценти. 

 

СТАНДАРТИ

 

Генералната смяна на системата на ТЕЛК върви с въвеждането на Международната подредба на функционалността и здравето на хората. Министър Ананиев акцентира, че здравното министерство към този момент работи по нея. Експерти на СЗО към този момент са съветвали българските си сътрудници за стъпките, които би трябвало да се извървят за построяването й и ускоряването на процеса. В момента общественото министерство също работи по план, обвързван с тази система. Опитът на другите страни демонстрира, че въвеждането на системата отнема между три и пет години, а обстановката у нас е такава, че има потребност от временен стадий, в тази ситуация от поправката на наредбата. Другата огромна смяна ще засегне международния класификатор на заболяванията, разяснява здравният министър.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР